Wednesday, April 20, 2011

Kvällsnotis: Exklusivt om nya Sorbon X och så lite Rodenbach Vintage 2008
  • Efter morgonens avslöjande om Sigtuna så har reaktionerna mer handlat om vad det egentligen spelar för roll? Så det ska bli intressant att fortsätta följa det hela..
  • Imorgon klockan sju kopplar Sorbon ute i Bromma i Stockholm på sin nya version av Sorbon X. Deras "husöl" som i dess nya form är en bitter (säger jag) mer än APA/IPA ska fungera som en utmärkt session ale (ligger på runt 4-4.2% om jag inte minns fel). Sorbon var själva uppe på Island hos Ölvisholt där de tog fram det nya receptet och gjorde de första batcherna. Ölen kommer även lanseras till andra krogar framöver men imorgon är det bara ute i Bromma ölen finns. Det har varit fullbokat ett tag nu men de låter hälsa att det finns lite platser utomhus samt 1-2 obokningsbara bord för de som är intresserade av att smaka detta.

    Men för de som inte orkar vänta tills klockan sju så kommer jag att på bloggen och facebooksidan presentera en exklusiv provning av en av de otroligt få flasktappningar av denna öl som gjorts. Det hela lär läggas upp runt förmiddagen.

Men nog om sånt nu, kvällsöl framför fotbollen får väl tanken kallas och fram åker då ännu en sån där grym öl vi svenskar har blivit bortskämda med på systembolaget. En elegant fin Rodenbach Vintage 2008. Ni känner nästan alla till vad det är för suröl så vi går rakt över till den!


Rodenbach Vintage 2008

Utseende: Något mörkare orange och ekfärgad vätska. 
Doft: Vinäger och mycket nedtonad sådan där eklagring har gjort den mer finstämd och njutbar. Lite citrus, lite lakto men mycket gott. Verkligen trevlig att dofta på.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bär och fruktig eksmak. Vinäger och smultron med lite jordgubbar. Liksom i doften så har eken verkligen gjort under här, inte genom att ge vaniljkaraktär utan mer att den är mildare och mer komplex.

Betyg?
– Bäst. Underbar. Mild vinäger och ek. För oss som gillar öl likt dessa så är den helt fantastisk. Den är verkligen elegant, komplex, finessrik och ja, vackra ord på flaska vill jag påstå.

No comments:

Post a Comment