Wednesday, April 13, 2011

Tillbaks i barleywine tiden - Sierra Nevada 2008 på fat

När det gäller lagring så är det ofta vissa öl som ofta dyker upp, troligen för att det är dem vi har tillgång här hemma i Sverige. Sierra Nevada Bigfoot, Great Devide Yeti, Brooklyn Chocolate Stout, Traquair och nu Gonzon (m.fl..). Både chocolate stouten och Bigfooten har jag provat 6månader respektive ett år efter inköp och de har båda utvecklats, sedan om de har utvecklats väl låter jag vara osagt. Jag märker att jag föredrar fyllighet och lite humlebett ovanför lätt oxiderade och tunnare, men elegantare, smaker. Samtidigt spelar en hord olika faktorer in på hur väl de lagras och jag bör säga att jag inte lagrar dem enligt ultimata förhållanden och vissa hävdar ju att man kanske bör vänta ännu ett par år innan man dricker dem.

Tur då att vissa krogar även serverar dessa lagrade öl på fat, som har stått i bättre förhållanden och som inte tar plats i ens eget förråd. När jag nyligen var på O'Connors i Uppsala hade dem Sierra Nevada Bigfoot 2008 på fat vilket fick det att vattnas lite i munnen på mig, samtidigt som det blev annan öl som fick sätta vätskan till. Så när jag då vara hemma i Stockholm och för en vecka sen ungefär såg att även Sorbon hade denna barley wine från samma år så blev det den perfekta efterrätten.

Sierra Nevada 2008 (fat)

Omdöme: Både smak och doft hade en mildare och mer utvecklad karaktär men i en något tunnare kropp. där humlen hade dragit sig tillbaka och inte gav samma kryddiga och bittra känsla som jag tycker gör att det känns mer i munnen. Blåa bär och en fin söt likörartad maltsmak där man ändå anar lite humle djupt ned i glaset i form av lite gräsig och citrushumlesmak. Det doftar likt en Bigfoot som blivit gammal och menlös men som ändå är lika omtänksam och gästvänlig som på yngre dagar.

Betyg? - Bättre. Mycket mer karaktär nu även om kroppen och den trevliga blandningen mellan humle och maltsmaker är lite annorlunda än "förr". Det är nästan så att jag föredrar den då den bara har fått stå några månader och lagt sig mer än såhär. Samtidigt är den väldigt trevlig o snäll, både för de som gillar den lr för 'nya' som får dricka en lagrad Bigfoot som första Bigfoot.

No comments:

Post a Comment