Friday, April 1, 2011

Mer cigarr-IPA åt folket - Cigar City Humidor Series IPA

 När jag i fjol skrev mitt ölbloggarstafettinlägg om en ölresa genom USA så höll jag mig till de nordliga delarna av de båda kusterna och inlandet. På frågan om vad som fanns i södern så svarade jag relativt riktigt att ja, det finns inte så mycket. Visst finns det bryggerier där men de är ofta svåra att finna och har inte alltid öl som man gör kullerbyttor av glädje av för att de är så bra. Men Florida då frågades det, vad har dem? Ja, förutom lite småbryggerier så är det Cigar City som gäller och indeed de kan göra öl. Bättre och mer än vad jag först trodde. För mer, bättre och roligare läsning kolla in på Fajan och Jöns och leta upp Fajanens inlägg om sina dagar i Tampa! För oss som inte varit över till Tampa så hade Brill nyligen fått in en bra leverans utav just Cigar Citys öl. Sammanlafgt en 5 öl kom varav alla såldes som privatimport men där saker rätt snabbt tog slut. Either / OR har jag redan skrivit om och Sea Bass, Humidor IPAn och Bolita Brown är på g. Humidor IPAn skriver jag om nu och Bolita Brown Ale'en kommer på systembolaget om 2 veckor, så håll ut!
Deras Humidor IPA, som den kallas på flaskan, finns inte hos dem utan det är antingen Humidor Series Jai Alai Ceder Aged IPA eller bara Humidor Series Jai Alai IPA. Detta visste jag först inte men det var en kul överraskning då jag drack den olagrade Jai Alai på fat i somras och minns den som riktigt bra! Cederlagringen är tänkt att ge finare kanske till och med milt kryddiga trätoner till IPAn istället för den kanske lite vanliga men stickigare och söta eken. Såhär efteråt kan jag säga att jag skulle föredra cederns pepprigt kryddiga stil före vanilj och ek any time!


Cigar City Humidor Series IPA

Utseende: Grumlig något mörkt persikofärgad vätska med lite gräddig topp. 
Doft: Kryddig tropisk frukt där en torr träkaraktär vilar över det hela. Stor doft av tropisk frukt får man nog erkänna men det mildras väl med en väldigt tydlig doft av trevligt ceder.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bra kropp! Sura citroner och grape och det börjar beskt men japp, där kom antihumlebrandkåren med sin slang av kryddigt trä. Tillsammans blir det väldigt drickbart, smakrikt och komplexa smaker av beska, fruktighet och cederträ som påminner något om krusbär. Slutnoterna utvecklas med cedern och sätter sig väl kvar i munnen vilket ger en längre smakupplevelse och ja, det är ingenting jag klagar på alls! Fina noter av trät och liksom med Either och Or så visar de verkligen att de behärskar det här väl!

Betyg? – Bättre(+). Jag gillar komplexiteten, jag gillar cedern, jag gillar beskan och tropiska frukterna så det här är såklart något jag gillar helt ut. Det är väldigt gott samtidigt som det är lite maffigt att dricka och en hel flaska är nog mäktigare än vad man orkar. Framförallt då man ändå vill hinna njuta av allt likt en fin cigarr.

2 comments:

  1. Verkligen en jättebra öl. Drack Bolita Brown i helgen och den var också väldigt bra.

    ReplyDelete
  2. Den här är väldigt speciell.. Cedern gör ju sitt till.. Men det är bara att gilla.. Smaka ni som får tillfälle.. Gott

    ReplyDelete