Thursday, April 21, 2011

Exklusiv provning av nya Sorbon X, på flaskaGamla loggan
 Ikväll är det till slut premiär för stockholmskrogen Sorbons nya husöl - Sorbon X. Tidigare brygdes den hos Sigtuna och var i största del deras ESB men nu är den helt brygd uppe hos Ölvisholt på Island och med ett speciellt recept enbart för denna öl. Grabbarna i ledtåg med Gonzo från Wicked Wine stack helt enkelt upp och brygde första batchen på plats. Snacket har gått på deras facebooksida om vad för öltyp det egentligen är, men jag skulle klassa den som en form av mildare bitter, IPA eller en snäll APA. Premiären ikväll är sedan någon vecka totalt fullbokad på Sorbon och de första 8 faten lär ta slut fort (Wicked Wine sitter dock på fler, så för de som missar så behöver de inte vänta för länge). Samtidigt kommer även den nya loggan att presenteras för ölen och den ska tydligen vara riktigt snygg! Det kommer också bli lite isländskt tjöt över digitala förbindelser och annat kul, så gå dit och häng på uteserveringen eller i baren om du inte fått tag på ett bord. Fråga även efter mig om ni voll snacka öl eller vad som helst.

Nu har det fallit sig så att jag lyckades på tag på en av kanske 30 speciellt framtagna butteljerade Sorbon X och igår kväll provades den för att idag kunna ge ett utlåtande. Jag vill påpeka att dessa flaskor inte var helt färdiga utan blev rätt hastigt framtagna i absolut sista sekund så för att inte ge en missvisande bild så utesluter jag något betyg tills det att ölen haft riktigt premiär. För den som inte kan vara på denna premiär så kommer jag rapportera lite smått via facebookgruppen, så gå med där nu!
Ölvisholt / Sorbon - Sorbon X

Utseende: Klargyllene gulorange vätska med små gulvita porösa bubblor i skummet.
Doft: Doftar först av torrt humle, strävt gräs, ljus malt och lite torkad frukt men då jag vispar runt lite i glaset så framträder lite kaxigare men ändå mild beska. Som en snäll bitter eller apa. Känns inte utjäst utan kunde nog behövt lite kolsyra för att pressa fram mer aromer, men så var det på flaska också.
Smak: Lättare till något medelstor munkänsla med okey kolsyra. Oerhört lättdrucken och mild men ändå med en bra smakrikedom. Smakar av humle med crisp citrus, strävt torrt gräs, blomster och en maltkaraktär som skapar balans. Eftersmaken faller bort lite snabbt i brist på kolsyra men istället finns där en torr efterbeska som sitter kvar riktigt fint och nästan är att föredra för en såhär pass lättdrucken session ale. Smaken växer och som den är nu på flaska så är det en beskare mild bitter eller väldigt snäll APA mer än en IPA.  Tror den kommer få lite mer kropp och karaktär då den får jäsa ut mer än vad den har fått göra såhär på flaska, dessutom är den ju tänkt att enbart serveras på fat med allt det innebär i kolsyretillsättning.

Omdöme: Då den inte är till för att släppas på flaska och de enstaka flaskor som tappats gjordes lite hastigt så vill jag inte sätta betyg på den innan den faktiskt har släppts. Men vad är omdömet då? Ja, som ”vanlig öl” tappar den eftersmaken lite snabbt till förmån för en fin efterbeska, men som session öl vilket det ändå är så har den en väldigt intressant och lurig beska. Precis som jag skrev om smaken så lär bli än bättre och mer utrycksfull på fat med lite extra skjuts av kolsyra, för på flaska kändes den inte helt utjäst (mest  lite lite kolsyra). Det visade sig sent igår att alkoholhalten slutade runt 5.5% medan jag antog att den låg på runt 4.3%. Nä, det blir intressant att se hur den smakar på fat ikväll för det är lovande och lär fungera för en stor publik vilket är ölets målgrupp.

1 comment: