Tuesday, April 26, 2011

Garrett Oliver till Sverige! och så om premiären av Sorbon X!Idag hade jag egentligen enbart tänkt sätta ihop en rapport om förra veckans release av nya Sorbon X och allt som skedde där. Men icke, Tack vare Pelle AlltOmÖl så bara måste jag börja med det han nyss skrev om att det redan nu på lördag vankas finfrämmande med Garrett Oliver från Brooklyn Brewery - allt tack vare Carlsberg och deras släpp av Summer Ale'en och Sorachi Ace. Båda är förvisso druckna men likväl vill man inte missa något likt detta. Men läs mer på AlltOmÖl och hos Carlsberg. Det är ingen föranmälan utan man bokar bord som vanligt hos AG (Allmänna Galleriet) där det äger rum och sedan kommer Garrett och några till spatsera runt och ge tipps, info etc. Jag har bokat bord vid 18.00 (vilket var vad som fanns förutom 20.45).. Fan vad kul!

Nej nu återgår vi till det jag skulle skriva om och det som jag även smått direktrapporterade om på Facebook förra torsdagen, nämligen Brommakrogen Sorbon's nyrelease av deras husöl Sorbon X. Redan dagen innan hade jag lyckats knipa tag på en butteljerad version av ölen som jag presenterade i en liten sneak article. Då kändes ölen inte fullt utjäst och saknade kolsyra men var ändå väldigt lovande med en väldigt lätt och fin humlesmak. Den saknade kanske lite kropp mot slutet men då kom en fin efterbeska med god amarillohumle och rättade till allt.

På krogen på Skärtorsdagen var det rätt fullt redan vid 6-tiden vilket inte är så förvånande med tanke på det fina vädret och det ölsug som allt som oftast hänger ihop med lite solsken. Förutom undertecknade så var det såklart folk från personalen samt representation från Wicked Wine som är dem som tillsammans med Ölvisholt och Sorbon ligger bakom ölen och har sett till att den kommit hit. Det var även Gonzo från Wicked Wine som inledde det hela med ett litet tal om hur och varför ölen kommit till och lite om deras relation till Sorbon. Lite innan det lyckades jag få titta på den nya toppskylten som är otroligt snygg och väldigt påkostad, gjord i flera lager och är en hybrid på Ölvisholt och Sorbon i en och samma. Efter att Gonzo hade pratat klart så tog Bjarni, en av bryggarna uppe på Island över via mobiltelefonkontakt och pratade lite om Ölvisholt, deras öl och slutligen om hur Sorbon X växt fram. Riktigt ödmjuk och trevlig kille och det vore minsann trevligt att besöka Island och hinna med att avlägga en visit på enda bryggeriet som inte bara inriktat sig på blaskig eurolager utan som verkligen tar fram riktigt fin öl.

Ungefär samtidigt som Bjarni sa farväl och lycka till så började ölen hällas upp och med en fin samling väntade så tog det 8 - ÅTTA - minuter innan det första fatet på 30 liter tog slut. Hur snabbt resterande fat tog slut vet jag inte riktigt då jag spenderade tiden med att dricka öl, snacka med Wicked Wine och sedan ta mig hem för ett stycke mat. Men det viktiga återstår, hur var ölen? Nu när den ändå var i sitt rätta esse och hade fått ligga och mumsa till sig på fat ett tag.


Sorbon X (fat)

Utseende: Klart gulgyllene vätska med litet ljust skum. 
Doft: Citrus, strävt gräs och blommit humle. Än så länge ungefär samma dofter som den hade på flaska. Det hela vägs upp av en fin sötma från malten och det som först känns som om det drar åt jäst och apelsinhållet (tänk Nils Oscar eller Jämtlands) är mer och mer amarillohumlen (som den blivit rikligt torrhumlad med)
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Ljus, lätt och fruktig. Robust och trevlig med ett slut som har mycket bättre balans än på flaska. Beska, efterbeska och sötma ger ett smakslut som ebbar ut i den där trevliga efterbeskan. Amarillohumlen känns av mer och mer och det är inte så konstigt utan visar snarare på hur lätt det vore för Spendrups och liknande att faktiskt sätta lite karaktär på deras annars rätt mediokra öl.

Betyg? -  Bra. Mild och smygsöt bitter eller isländsk pale ale med bra balans och en lättdruckenhet som paras fint med smaker, dofter och intryck i en mix som drar åt det förra men som verkligen gör den till en grym husöl. Det här är ingenting ölfantaster eller sommelierer kommer gå i taket för - den kommer vara något som får de som annars beställer in en stor stark kan dricka och sakta men säkert lära sig dricka riktig öl. Just att den har allt som finns i en bra lager eller superlätt pale ale gör att den kommer tilltala många, samtidigt har den faktiskt smaker, den har beska, det finns en humlesmak. Så det är kul att den tog emot väl och som jag skrev på Facebook så är det verkligen kul att se hur många krogar som tar fram egna husöl och liknande och sakta men säkert vågar ta för sig. Mer sånt tack!

2 comments:

  1. Ett besök på Island kan verkligen rekommenderas, Icelandair flyger dagligen från Arlanda, bara att åka iväg. :)

    Tyvärr fick jag inte möjlighet att besöka Ölvisholt i mars då jag var på Island, nästa gång kanske?

    ReplyDelete
  2. Jo, enda gångerna jag har varit på Island har varit på mellanlandningar till och från USA. Så vore trevligt med lite längre besök utanför flygplatsen

    ReplyDelete