Saturday, April 30, 2011

Lite om gårdagen och så kickstartat vi med Struise / Stillwater Outblack


Efter en lätt slitig gårdag som började rätt tidigt för att sedan fortästtas på Marie Laveau där det förutom jag och mitt lilla sällskap inte var så mycket folk frånsett Brooklyngänget, de som höll i eventet samt Jerry Lindahl (skribent, dryckesprovhållare och livsnjutare). Förutom Sorachi Ace och Summer Ale'en så fanns även de båda Local-ölen 1 och 2 där. Så med tanke på att det fagra priset av 25 kronor glaset så var det ett under att alla flaskor inte tog slut snabbare än vad de gjorde. Men det var ett trevligt litet event som kanske inte lockade så mycket folk men som det sades så var dagen mer vigd åt att besöka olika kunder och hälsa på hos deras barer. Kvällen slutade för min del på Oliver Twist (dit även ovanstående grupp hittat sig) för en hamburgare och en Smuttynose IPA vid 22-23 tiden vilket var lite väl sent och där smaklökarna nu började bli rätt sömniga. I samband med gårdagen så lades faktiskt den första officiella bilden på mig upp på facebook, kunde ju inte motstå frestelsen att fota mig med Garrett. Så för den som alltid undrat hur jag ser ut och vem jag är - kolla facebooksidan.

Inför den nya dagen nu så börjar vi igång lite lätt för att sedan på facebook senare lägga upp lite bilder, eventuellt klipp och annat från kvällens middag på Allmänna Galleriet där jag även fått en intervju med Garrett - om det blir det första "Manker Beer TV"-avsnittet eller inte får vi se då. 

Vi tar väl och kör igång idag istället med lite amerikanskt mörkt belgo? Struise som anses som en av de bästa bryggerierna i världen tog emot den då kringresande bryggaren Brian "Stillwater" Strumke som var i Europa och bryggde en "import series". Brian tog även emot en guldmedalj för bästa nya bryggare 2011 på Rate Beers årliga tävling. Hursomhelst så gjorde dem en gemensam öl - Outblack. En belgian strong ale som de skrivit ihop med en black IPA för att få fram någon form av hybrid som både korsar stilar som ursprung. Målet var att göra en öl som har det bästa från båda öltyperna utan att luta för mycket åt endera hållet.


Struise / Stillwater Outblack

Utseende: Mörkbrun vätska med oerhört kompakt skum. Gräddig topp.
Doft: Kanel, julkryddor med nejlika och apelsin. Lite fruktiga inslag av päron och menthol. Färskt, fruktigt och ja påminner lite om Struises Tjeeses. Det är humleinslag i bakgrunden med bränt gräs, citrus och humlekrydda.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Kanel och sötma med belgiska inslag och äpple, päronfrukt och lite inslag av jäst. Väldigt fräsch. Inslag av julkryddor men ändå inte typiskt belgisk julöl. Lite mer allmän smak än tjeeses men väldigt trevlig. Hur inslagen av black IPA kommer fram vet jag inte riktigt utan i så fall mer för att det är mörk malt och lite brända toner med en humling som ger mer citrus, gärs och oljig textur än beska och humlefrukter.

Betyg? – Bättre-. God och varierad men samtidigt något lätt. Det finns något som är väldigt intressant med den, lite julig, lite inslag och smaker av jäst men ändå inte med lätt porös kropp. En stabil öl om än kanske lite för experimentell för att kännas som något man tar ett par flaskor av. Men för att vara bland det första Brian har fått ut så är det en riktigt bra inledning!

No comments:

Post a Comment