Sunday, May 8, 2011

Allmänt om ingenting och Epic / Thornbridge Vintage Stout

Ja, ni har väl inte missat att jag lovat att starta tävlingen imorgon. Det firas en vecka till 2-år, det firas Facebooksidans växande och det firas ja, våren kanske? Vinster, tävlingar etc kommer det finnas mer av imorgon på nämnda sida.

Nu vankas det middag och en läskande Oceanbryggeriet IPA som Schnille-Daniel varit vänlig nog att plocka med upp sig till Stockholm. Ska bli gott!

Däremot tänkte jag slänga in en kvällsrecension på en öl jag drack för rätt länge sedan men som legat och legat och aldrig fått göra sig hörd - Samarbetsölen mellan Epic och Thornbridge, mellan Nya Zeeland och England, mellan stout och porter (stout är det..). Ölen är en IPA-lagrad stout där man lagrat hälften på amerikanska ekfat och andra hälften på fat där man tidigare lagrat dera Armageddon IPA. Detta ger en IBU på 54 och ska ge vissa humletoner sägs det. Bra eller katastrof?

Epic / Thornbridge Vintage Stout

Utseende: Svart vätska med ljusbrunt skum.
Doft: Kryddig humlad och kaffedoftande där choklad ger ytterligare variation och lite lenare karaktär. IPA-lagringen har verkligen gett tydlig karaktär mer än hur vanliga stouts med hög IBU kan dofta och smaka. Slutar med lite kaffe och lakrits.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Trevande gräddighet med lätta portersmaker av kakao och lakrits som följs av starkt kaffe, aska och en uns mineral.

Betyg? – Bra+. Bra porter mer än en stout. Torrt starkt kaffe med en dash lakrits och kakao. Sätten den är lätt på sett till kroppen gör den förvånansvärt trevlig och inte så trist och klen som annars brukar vara fallet i mitt tycke.

No comments:

Post a Comment