Monday, May 9, 2011

Korta nyheter, tävlingsdag och så jordgubbslambic - Hanssens Oudbeitje


Som lovat så kommer jag skicka ut en tävlingsfråga senare idag samt ett inlägg om tävlingen jag snackat om i över en vecka nu. Så kommer väl om några timmar när jag kollat upp de sista små sakerna.

  • Övrigt i ölvärlden är att Närke har öppet hus på lördag, klockan 11-14 har man öppet för lite provsmakning av deras öl. Läs mer här.
  • Vinnare i årets upplaga av Hembrygd öl 2011 blev Janne Sandström och Per Andersson med sin Bäckvägen Barley Wine. Blir kul att få se den framöver! Grattis for now! Se alla vinnare här!
Anyway, medan jag klurade på upplägget igår kväll så öppnades inte bara en Ocean IPA till middagen utan till dessert blev det något så trevligt som en Hanssens Oudbeitje - jordgubbslambic är ju aldrig fel. Man myser helt enkelt ihop jordgubbar med lambicen på liknande sätt som med en kriek eller vilken fruktlambic som helst vilket ger en naturlig sötma och smak till lambicen. Gott värre, surt värre och läskade så in i..


Hanssens Oudbeitje

Utseende: Skum är ju inte att tänka på även fast det finns lite vita vågrester längs kanten och någon form av hinna som försvinner när man väl hällt upp. Färgen på vätskan påminner om något utspädd disig persikojuice.
Doft: Om man tar allt det bästa från en lambic. Den äckligt sura sockan man hittade i gympahallen.  Humlekottar som råkat ligga ute i solen lite för länge och som egentligen är rätt gamla. Hästens gamla filt som någon hällt sur citrussaft på och en dos av något som säkerligen är giftigt – ja då har man förgrunden till den här ölen. Finessen är bären. För det är små söta smultron och jordgubbar som studsar omkring och ger en fin liten syrlig bärsötma till det hela. Samtidigt ska jag inte överdriva bärenssmak, men de har en rätt markant karaktär tycker jag (i öl överlag).
Smak: Lätt munkänsla med okey mild och fizzig kolsyra. Tunn som sig bör och först är den rätt matt där syran sakta sprider sig bak i munnen och hugger till som en orm. Fortfarande ingen ultra-laser-spottloska-halsen vittrar bort-syra, men tillräckligt för att få den där krullande känslan i munnen som är alla lambicälskare fix. Väl i munnen kommer jordgubb och smultron fram något tydligare och det är milt, det finns ett sötare inslag men det är skvalpande syra som sköljer runt. Det gör den trevlig att dricka utan att den blir för mäktig. Gillar även eftersmaken av citrus och små flashbacks av bären.

Betyg? – Bättre(+). Jag gillar hur jordgubbarna lyfter syran med en naturlig sötma. Det är välbalanserat mellan syra, sötma och funkigare smaker. Ja, en väldigt trevlig och mycket prisvärd fruktlambic jag lär köpa på mig ett par av igen.

No comments:

Post a Comment