Monday, May 23, 2011

Into the woods... Founders Backwoods Bastard.

 
Founders gör det igen, så kan man sammanfatta de flesta gångerna jag har druckit något från dem. Det är inget nytt och på förhand skulle det nog gälla även denna gång. Efter gånger av missade beställningar så lyckades jag till slut få hem bryggeriets "vanliga" barleywine, Nemesis är ju deras speciella årgångs-barleywine. Samtidigt är båda dessa speciallanseringar och inget som är i deras fasta sortiment, för den som nu är intresserad av det. Founders Backwoods Bastard är i mellanlandet mellan barley wine, skotsk ale och old ale och har legat på bourbonfat för att få extra rökig, söt karaktär. Lite synd för nu är det bara Devil Dancer och Harvest Ale'en som jag inte har provat från Founders, hur är dessa två? Båda låter ju onekligen riktigt trevliga.

Founders Backwoods Bastard

Doft: Tydlig bourbonlagrad arom, väldigt fin sådan med mycket malt, sötma och bourbon. Inte så att man  känner varje del av doften som med andra liknande lagrade öl där man först känner majsen, sedan något bränt etc. Utan här är det mer klassisk direkt bourbondoft.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. En tydlig maltsmak drar igång innan den går över till att klä på sig mer bourbonhärstammande smaker innan den faller ned och landar på lite bourbon. Stundtals känns det som om denna, likt till exempel Bitch Please låter lagringen få mer utrymme än sötman och smakerna i själva grundölen. Trots det så är den ändå mild och väldigt välbalanserad.

Betyg? - Bättre. Välbalanserad och god, sötma vävs in bourbonlagring och en uns bränt samt maltig karamell ger ändå en hyffsad smakpalett. Dock saknar det jävlarannamma, den saknar lite attityd. Men gott är det oundvikligen och det är en bra öl som fortsätter i Founders anda med att göra rejäla och ofta fylliga öl som verkligen levererar på bra med smakerna.

3 comments:

 1. Jag kom just på att jag har en sån hemma i ölrummet. Hoppas den vinner på lagring. Men det brukar ju en Old ale göra. Men när du sätte betyget bättre blir jag ju jävligt taggad på att prova!
  Även jag är en Founders fantast.
  Devil Dancer har inte jag heller provat. Men det lär vara en väldigt bra DIPA.

  ReplyDelete
 2. Med DIPA menade jag dock en trippel IPA, för det är väl det dom själva kallar det om jag inte minns fel.

  ReplyDelete
 3. Dock tror jag att denna vinner på lite lagring. Bourbonaromen och smaken var bra, men kan bli bättre. Stundtals var den lite "meh" och enkelspårig, likväl en väldigt god öl.

  ReplyDelete