Tuesday, May 24, 2011

Tisdagskalas, BrewDog / Mikkeller Devine Rebel Mortlash Reserve 2008


Ja, vem hade inte velat vara nere i Köpenhamn nu? Vid det här laget har listan med vad som finns på fat på Mikkeller Bar spridit sig snabbare än Usain Bolt. Three Floyds är i stan ett par dagar och hela baren är fylld med deras grymmaste specialversioner på fat. Helvete, fan och skit säger jag. Helt klart något man hade velat vara där för att vara med om! Öl som Ruggoop, Dreadnaught, Amon Amarth Ragnarok, Bourbon Behemoth med mycket annat ligger och skvalpar på fat. Åk dit fort ni som kan! Läs mer här.

Här hemma pickar det på som vanligt och det enda man får skämma bort sig med är något från ett gammalt systembolagetsläpp. Inte helt fel å andra sidan då ölen i fråga är BrewDog / Mikkeller Devine Rebel Mortlash Barrel 2008. Man har alltså lagt Devine Rebel på Mortlashfat i över ett år för att sedan tappa upp 1000 flaskor. Känner jag BrewDog rätt så har de sparat rätt mycket som får ligga vidare på fat än längre. Devine Rebel ändras lite från år till år och det här bör vara första batchen som var oblendad men där 1/4 av ölen redan hade legat på Speysidefat. Så en barley wine med garanterat mycket fart i smaken var vad som väntades. Bara för att se skillnaden så provade vi den jämsides med den "vanliga" Devine Rebel.BrewDog / Mikkeller Devine Rebel Mortlash Reserve 2008
Flaska 801/1000

Utseende: Ljus lite mörkare orange vätska.
Doft: Fruktig doft med körsbär, ananas, persika och lite sötma. Tropik och sötma men ändå med viskösa inslag.
Smak: Lätt munkänsla med okey till bra kolsyra. Lätt smak som drar åt red ale-stuket med mer framtonad malt och en skön efterbeska och eftersmak. Syrligt på slutet och även här är det ananas och persika. Något besk tropik och lätta barley wineinfluenser utan att det blir för sött, beskt eller typiskt. Whiskyn ger lite touch av mer frukter åt den redan rät uttryckta tropiken.

Betyg? – Bäst. Fruktig barley wine med whiskyn som verkligen förfinat de lite rivigare smakerna den hade tidigare då jag tycker den var lite söt. Värme och kraft från alkoholen. Sida vid sida med den vanliga Devine'en så känner man hur mycket den lagrade har vunnit på att få mer smaker, lugna ned sig och låga sötman komma i balans.

No comments:

Post a Comment