Tuesday, May 10, 2011

Ofiltrerat ska det vara, Girardin Geuze Black Label (unfiltered)


Ja, igår startade så Manker Beer Blog-tävlingen med roliga priser i potten. Först ut var den signerade EIPA-flaskan från Manker Beer Tv-premiären. I dagens första inlägg så gick vi inte bara igenom Great Divide Grand Cru utan det presenterades även ett nytt pris att vinna - en exklusiv Sorbon-tischa.

Men det var i förmiddags och även fast utlottningen och tävlingen forgår (se här)  så är det nu dags att öppna dagens första öl. Det har varit runt 27 grader i Stockholm idag och jag är både varm, lite trött och satans törstig - så vad passar bättre än lite suröl då? Girardin Geuze Black Label, alltså den ofiltrerade versionen av denna öl. Den filtrerade versionen var rätt tam, till och med lite trist och röster sa att det var dumt att inte dricka denna, ofiltrerade, version som skulle vara bra mycket roligare. Så  vad kan jag göra då om inte att dricka även den ofiltrerade geuzen!?


Girardin Geuze Black Label (unfiltered)

Utseende: Helt ny från frakten så väller skummet ut och det blir ett högt poröst något vattenbeigefärgat skum som sipprar ned ovanpå den något disiga men ändå varmt gulorangefärgade vätskan. 
Doft: Trasor och gammal humle, citrus, torra äpplen och mögelost. Ungefär som en bra geuze ska vara men där inne under de vanliga nyanserna hittar jag även lite persika och aprikos. Lagom och inte för citrusbombat sursyrliga.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Mögelostar, citrus och hästfilt rakt av. Framförallt den här ostiga smaken har jag inte riktigt känt tidigare. Lite snabbt komer det cheese doodels mot slutet innan det drar på med lite unken mormorsfilt igen. Inte alls så sur som jag förväntade mig, visst är det en syrlig bitterhet där men det är ingenting som får tungan att vilja slita sig loss för att badda sig.

Betyg? – Bättre. Väldigt bra geuze utan att ha någonting som verkligen sticker ut. Men smakerna är bra, nästan bättre än vanligt. Balansen är väldigt bra men jag saknar lite mer av det sursyrliga. Den är lättdrucken och god och det är ingenting som egentligen är fel. Hade varit utmärkt att ha på systembolaget! Och som ni ser så hade ni alla rätt, den är mycket bättre än den filtrerade versionen och nu sprätter smakerna iväg sådär hemskt och underbart som man vill ha dem!

No comments:

Post a Comment