Wednesday, May 4, 2011

Hur är då olagrad Goose Island Bourbon County Stout Vanilla?


Förmiddagens inlägg handlade om huruvida Goose Island Bourbon County Stout lagras väl, eller snarare vilka smaker som kommer och vilka som går när den får stå. Personligen föredrog jag en inte fullt lika lagrad version där bourbonsmakerna är tydligare, rejälare och har mer pondus.

Så nu passar det ju bra att jämföra med en färsk version av samma öl - den på Systembolaget släppta Goose Island Bourbon County Stout Vanilla från 2010. Så ett gäng månader på nacken har den vilket jag tror gör den väl. Det är alltså samma öl som ovan men med färska vaniljbönor som tillsatts. Bourbon har ju redan i sig själv viss sötma och med lite mer vanilj så borde det vara rätt fin och mjuk sötma som väger upp det kraftiga och bitiga från bourbonen.


Goose Island Bourbon County Vanilla 2010

Utseende: Kaffebrunsvart vätska med liten brunring ovanpå vätskan.
Doft: Underbar och stor doft av bourbon, majssprit, bränt socker och svett trä. Det följs av söta vaniljtoner som lyfter slutet. Elegant och komplex och vaniljen ger lite extra karaktär till doften.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. I munnen är den fyllig men likväl lätt. Smaken är rejäl och det är samma smakkomplexitet och intensitet som med vanliga BCS’n. Värmande alkohol med fin majssmak från bourbonlagringen. Eftersmaken är riktigt trevlig och det är nästintill en liten ”aha”-upplevelse. Bränt socker och bourbon gör det rejält och chokladsmaken med lite bär och vailjsötma ger en till nivå.

Betyg? – Bäst(+). Riktigt god med massa lakrits, choklad och massa bourbon. Vaniljen och lite stickig sprit är trevlig som eftersmak ett tag, men med en storflaska blir det lite mycket och till slut tappar den lite av det som gör den så god.

1 comment: