Monday, May 23, 2011

Ommegang Witte, lyckas clownen roa en väntande tågresenär i snöstorm?

 
 New York state-baserade (Cooperstown) Ommegang är rätt så kände för att vara ett av få Amerikanska bryggerier som har lyckats göra trovärdiga och välgjorda belgotolkningar. Deras Three Philosophers är ett uppskattat inslag då den släpps på systembolaget och Hennepin'en som nyligen dök upp är även den en rätt så lyckad tolkning av en belgisk saison. Men nu var det dags att pröva på ett på förhand lite svårt kort - en belgisk veteöl - witbier. Ommegang Witte är matad med vetemalt och ska osa apelsin, citron och mild vetekrydda. Läskande och olagligt lätt med bara 5.1% alkohol. Frågan som ställdes, eller mnjae, den ställdes ju aldrig utan ölen togs bara in på pin kiv för att jag ville prova den. Men OM den hade ställts så hade det gällt huruvida denna lätta witbier skulle smaka särskilt mycket. Witbiers är inte någon favoritstil men samtidigt en stil som ofta slå från underläge och överaskar med smakrika läskande sommaröl - så man vet aldrig och bör inte heller ropa över ån innan man öppnat och smakat!


Ommegang Witte

Utseende: Gyllengul vätska som påminner om äppeljuice med minimala bubblor i det lilla skummet.
Doft: Syrlig trasa, halm och en uns äpple och campingfilt. Drar åt farmhouse ale-hållet, men väldigt lätt och inte så pang på. Överlag så är dofterna milda, snudd på tråkiga - men samtidigt lite förväntat tråkigt. Ungefär som att vänta på tåget i en snöstorm medan ens tapper clown gör sitt bästa för att roa än, det funkar liksom inte.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Smakar ljus malt och har lite vetesötma och strå i smaken. Då den bara är på 5.1% så förväntar jag mig inte alltför mycket utan accepterar den lätta och ljusa fruktigheten. Äppeljuice och filt, inte alltför spännanden.

Betyg? – Bra(-). Syrlig och oerhört lättdrucken på grund av den låga alkoholhalten. Väldigt trevlig till mat men ingenting som känns eye opening. Smakerna är lätta men det finns lite äppeljuice, vetemalt och lite ljus malt men ingenting som lyfter, ingenting som sticker ut.

No comments:

Post a Comment