Wednesday, May 11, 2011

"Kvällens kriek" - Hanssens Oude Kriek!Var kväll är en surölskväll är mitt motto för stunden. Efter soliga dagar vill man ha läskande suröl och när väl regnet har dragit in så kan man med gott samvete byta till en söt och god barley wine eller en stout. Så har det även varit idag, så fram åker mer suröl och efter att ha provat deras fina jordgubbslambic så var det dags för Hanssens Kriek.


Hanssens Oude Kriek

Utseende: Helt platt vätska utan något skum eller förnimmelser av detsamma. Dock lite sprudlande små kolsyrebubblor som syns genom den mörkare körsbärsröda vätskan. Betydligt mycket mörkare färg än andra krieks jag druckit.
Doft: Lite mer vinös körsbärsdoft med surnad yoghurt och vinäger. Kan inte komma ifrån en referens som drar åt bio-popcorn med någon bränd smörig majsnyans.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra lätt kolsyra. Småsprudlande även i munnen och tungan reagerar snabbt på syran och medan den sakta börjar vrida och vända på sig känns smakerna av mörka körsbär, nästan lite vinäger, citrus och trä-/ektunna. I eftersmaken är det syrlig körsbärsyoghurt som någon varit elak (eller snäll beroende på hur man ser det) nog att droppa lite vinäger i. Det går i alla fall inte att säga att den inte smakar, för med den mörkare färgen kommer mörkare smaker även om syran kunde varit lite bitskare. Men bra balans mellan sötma och syra och nu även lite vinägeryoghurtsyrlighet.

Betyg? – Bättre(-). Litet minus för den något snälla syran men den har mörkare smak, fortfarande bra syra och smak av mörka körsbär. Inslaget av vinäger tycker jag är intressant och den är ändå på rätt sida av smakrik och välbalanserad. Den här tar inte för mycket död på tungan med sin syra utan man skulle nog kunna dricka ett par liter om man så ville.

No comments:

Post a Comment