Sunday, May 1, 2011

Analys av morgondagens släpp på systembolaget + inför Manker Beer TVDå det är söndag och är efter valborg så håller jag en dag till på premiäravsnittet av Manker Beer Tv - episode 1 med Garrett Oliver. Det kommer läggas upp på facebooksidan och sedan här imorgon. Redan nu nämns dock tävlingen där man kan vinna en Signerad flaska Brooklyn EIPA. Rätt värt det tycker jag.

Innan det imorgon så är det åter ett fullmatat släpp på systembolaget och här följer således en liten analys av det som komma skall! Då Brooklyns Sorachi Ace blev försenad så kommer den ej att släppas imorgon utan det släppet är flyttat till 1a juni. Dock kommer de finnas på restaurangerna redan nu i veckan.


11520 De Ranke Guldenberg Belgien 33 cl 26,90 kr T5
11152 Great Divide Grand Cru USA 65 cl 78,60 kr T5
11201 Grebbestad Lunator 2011 Sverige 33 cl 23,00 kr T5
11167 Hantverksbryggeriet Bödeln Sverige 33 cl 29,90 kr
11501 Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA Belgien 33 cl 39,00 kr T5
11547 Ichtegems Grand Cru 2008 Belgien 75 cl 60,00 kr T5
11166 To Øl First Frontier IPA Belgien 33 cl 34,90 kr T5

Är det som släpps och Guldenbergen tänkte jag prova redan ikväll  och ostiltypiska belgiska strong ales kan alltid vara lite oberäknerligan. Mindre oberäknerlig lär Great Divides Grand Cru vara, en belgisk dark strong ale som dock kan vara något som lär passa vissa mer än andra. Lunatorn från Grebbestad är en klassiker som har en skara fans och sist så lämnade jag den ett tag för att sedan förfasats av att ha missat att köpa fler då jag väl drack den. Väldigt trevlig tycker jag.

Hantverksbryggeriets Bödeln är trevlig men det är absolut inte en av deras bättre öl. Dock något jag uppmanar de flesta att prova. Svenska IPA's från små trevliga bryggerier är inte vanligt och vi vet alla vad de kämpar mot. Så våga prova! En till IPA som bör provas är kaffe-IPA'n från Mikkeller. De som har druckit den har avskytt den eller gillat den starkt. Jag gillade den men förstår att man kan tycka att kaffe och IPA'n humlighet lätt kan krocka. Men man måste prova tycker jag för Mikkellers våghalsighet när det kommer till att göra nyskapande öl går inte att tycka illa om.

Ichtegems Grand Cru är ännu en trevlig suröl för oss som gillar sura och stygga saker. Liksom Rodenbach Vintage 2008 är även denna lite åldrad och lär kunna bjuda på välutvecklade och bra smaker. För 60 kronor är det också ett bra pris! Slutligen blir det lite mer IPA från relativt nya To Øl och deras First Frontier IPA. Jag tycker dem håller bra klass på sin öl och det märks på något sätt att de har haft Mikkeller som läromästare.

Så överlag bör man köpa minst en av varje, alla öl är bra, alla representerar en okey blandning av stilar och just gällande IPA's så är det kul att få lite bredd på olika typer av IPA's. Detsamma då för belgiska strong ales där Guldenbergen och Great Divides Grand Cru må vara olika men ändå intressanta att dricka ungefär samtidigt.I och med att det är ett T5-släpp så finns ölen i ett trettiotal butiker och även depån lär ha sin del.

Det var allt, men missa inte morgondagen på Manker Beer Blog på facebook

No comments:

Post a Comment