Sunday, May 22, 2011

Sigtuna kommer med lite sommar - Sigtuna Summer IPA


I skörden av årets sommaröl så var det ett par svenskar man var extra nyfiken på, bland dem denna - Sigtuna Summer IPA. Förväntningarna gällde för min del om den skulle vara väldigt besk, trevligt humlig och smakrik, eller om den skulle löpa risken att bli lite svenskt försiktig. Tur att den inte blev något av detta. Man gör en släng till alla kaxiga "west coast IPA's" och gör en östkust-IPA med humle från väst (USA) och öst (Nya Zeeland). Draget att blanda upp Nya Zeeländsk humle tror jag att den kan vinna av då jag gillar karaktären humlesorterna från det lilla landet brukar kunna uppvisa.

Sagt och gjort, en flaska köptes, avkapsylerades och hälldes upp..


Sigtuna Summer IPA

Utseende: Koppargyllen vätska som drar lätt åt en rödare nyans. Ovanpå ett fint kompakt skum med gräddbubblig topp. 
Doft: En fruktigare arom med vattnig persika, melon, fruktkarameller och citrusskal.  En citrubeska anas men suddas ut något av malt och den fräscha fruktigheten.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken har mycket citrus och citrusskal med en beska som hålls rätt konstant på en bra nivå. Att beskan märks men håller sig tycker jag gör den mer lättdrucken och läskande och sätter smakerna i förarsätet. Vattenmelon, citrusskal och en parfymerad blombukett finns i smaken och det är mycket av grapefrukt och humleparfym som släntrar fram efteråt. På slutet mönstrar humlekottar på i smaken och ger ännu ett lager smaker till paletten. Överlag en fin blandning av somriga smaker med allt från sötare malt lite blommor, parfym och grapefrukt. Beskan finns där, men behöver inte spela Allan utan låter det bli välsmakande och sådär somrigt enkelt istället.

Betyg? – Bra+. Bra balans av smaker, beskan finns där, verkligen gjort det bra genom att göra en östlig svensk west coast IPA med mycket humliga smaker med fin oväntat brytning genom lite Nya zeeländsk humle. Läskade, god, lagom kraftig - ungefär exakt så en sommar-IPA bör vara.

No comments:

Post a Comment