Tuesday, May 3, 2011

Missförstådd IIPA eller var det bara jag? Fegleys Brew Work HopSolutely Efter gårdagens premiär av Manker Beer TV och intervjun med Garrett Oliver (finns här) så är det dags att gå vidare vidare ut i det fina - hmm, nej nu har vädret slagit om och blivit sådär typiskt svenskt. Så tur att det finns värmande öl, bra mat och annat att göra. Som att besöka Oliver Twist's Micromerica för att dricka amerikanskt, eller Sorbon som imorgon kommer få in en hel radda öl från BrewDog där flertalet är lite mer sällsynta än andra. De kommer även koppla på BrewDog Tokyo* på fat!!

Då jag besökte OT för ett tag sedan så provade vi igenom ett gäng olika bokstavskombinations-öl där samtliga åtminstone slutade på "-PA" och en av dem, sedemera också dagens öl lät oerhört spännande. Fegleys Brew Works HopSolutely? Från Betlehem i Pennsylvania och med runt 70 öl brygda genom åren där åtminstone en 15 stycken verkar vara lite mer reguljära. Sedan 1995 har Betlehem/Fegleys (familjen heter Fegleys, staden Betlehem) BrewWorks funnits även fast det verkar vara på sistone och framförallt de senaste åren som saker kickade igång på stort.

Denna öl omnämns som en trippel-IPA trots att IBU'n ligger på 74 och man har använt Cascade, Chinook, Amarillo, Summit och Tomahawk-humle. Vad jag inte förstår och vilket kommer synas i texten här under är varför man på sin hemsida skriver att den är "100+" IBU (jag vet anledningen att det är onödigt med mer exakta siffror) då det står 74 på flaskan? Eller så gjorde det inte det och jag har helt fel. Måste kanske traska ned till OT sen ikväll och titta efter.


Fegleys Brew Work HopSolutely

Utseende: Kopparfärgad vätska med lite grumlig karaktär.
Doft: Skumbananer, bensin, humle och en skum komplex doft av karamell. Doftar humledöd och rivig djävulskap med massiv citrus och massa kottar.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Skum smak med skumbanan och diesel. Lite som att en överdriven bitterhet clashar med citrus och honungs där karamellsötman och de beska citrussmakerna med lite blommiga inslag skär sig. Sötman och en massiv humlesmak går inte riktigt ihop. Rätt tokig öl. Tydligen ska den inte alls ha smakat likadant tidigare då vi frågar runt lite om hur den ”brukar” smaka. Borta är fruktigheten och ananas till förmån för rivig humle i ett skumbananliknande hopkok. Det är lite som om man tar färsk sweetyjuice (sötare grapefrukten) eller rosa grape och blandar med söt malt samt honung och sedan slänger på humle, fast i en lite komplexare och rejälare mix.

Betyg? – Bra. När man väl kommit förbi intrycken och dofter och smaker som inte riktigt går att placera – för inte fan ska det smaka skumbanan och diesel. Och vad menas med tripel IPA om IBU’n ändå är rätt måttlig? Mnjae, får väl prova den igen… även denna. För vi båda som drack den undrade om IBU'n och jag minns inte om det var på flaskan vi såg 74 IBU eller om det kan ha varit Rate Beer som vilselett oss. FÖr oavsett så tycker jag inte beskan är så munbedövande som den skulle vara. Oavsett så var den lite obalanserad och jag personligen kom inte helt till rätta med den.

No comments:

Post a Comment