Saturday, May 7, 2011

Bitterdag. Missar SM men tröstar mig med De Ranke XX Bitter


Idag är en bitter dag på många sätt. Jag hade lovat att åka ut och besöka SM i hembryggning men hade helt missat att det krockar med lite jobb idag. Väldigt synd då jag verkligen sett fram emot att prova de hembrygder som en dag i framtiden kanske kommer leda deras bryggare till att ta klivet och starta upp ett större bryggeri. Men hoppas ni får det trevligt ni som är där!! Snackas även lite om ett besök på OT efteråt för de som vill, så håll utkik efter mig då!

Mer bittert är De Ranke's XX Bitter som jag till slut tog mig för att prova. Denn "extra extra" bitter är på 6.2% och har humlats med Brewers Gold och Hallertaut-humle för att ge den både bitterhet och smak. Belgisk öl i sig är inget jag brukar föredra på grund utav sötman, men här hoppas jag få en rejäl belgisk käftsmäll tack vare ilsken humle som hålls i bra balans av belgiska ölvakter.

De Ranke XX Bitter


Utseende: Varm gulmatt färg på vätskan med vitt skum med minimala bubblor och mjällt gräddig topp.  
Doft: Fruktiga humleblomster som knoppas av och ger en kryddig torr finish. Just att det både är örtigt torrt och ändå mjukt fruktigt ger ett litet kärleksbarn som faktiskt doftar fräscht och gott.
Smak: Lätt munkänsla som växer till sig som en bråkig tonåring och tillsammans med citrussmaken som fint följer med så är det en bitterhet med inslag av jäst, apelsin och frukt som drar in över smaklökarna. Torr känsla som hålls kvar i munnen med beska och bitterhet. Väldigt läskande såhär när solen gassar in över en och om det inte vore för att den konstigt nog är på 6.2% hade jag köpt på mig ett tjog till för att ha i sommar. Eller vänta, det gör jag nog ändå! Riktigt läskande, smakrik och botar all törst. Kanske är det att smakerna ger vika åt ”känslan” i munnen vilket visserligen är positivt, men smakerna av pilsnermalt, örter, ljus frisk fruktighet är ändå så pass goda att man vill ha en femöring extra med dem.

Betyg? – Bättre. En blandning av en snabbt försvinnande sötma som trasas sönder av humleblommigt torr bitterhet och en bra beska. Torr törstsläckare som verkligen gör sitt jobb på ett bra sätt!

3 comments:

 1. Min kommentar har ju inget med ölen i fråga att göra, men jag vänder mig till dig för att du verkar ha bra koll.

  Jag har blivit liten sugen på att beställa öl från nån online ölbutik, närmare bestämt denna: http://www.beermerchants.com. Undrar om du har nån erfarenhet av dem?

  Brukar det dyka upp extra kostnader?

  Tack på förhand

  ReplyDelete
 2. Aldrig sett den sidan faktiskt. men ska kolla. För de hade lite kul saker.

  Är frakt som kommer på. Vilket kan pendla mellan 170kr till 500kr beroende på butik, land etc.

  Till Sverige tar dem 34.25£ såg jag (rätt dyrt) för 20kg. Inte för mycket. men ändå. gäller att passa på när Pundet står bra med andra ord

  ReplyDelete
 3. Tack så mycket! Punden är sjukt låg nu, så som du säger - gäller att passa på! :)

  ReplyDelete