Thursday, May 5, 2011

Suröl i kvällssolen - Ichtegem Grand Cru Cuvée 2008I förmiddags skrevs det om McNeills DIPA War Lord med den snygga retroetiketten men nu är det kvällssol som lyser in genom fönstret och då passar det med lite nyinköpt Belgisk suröl. Jag gillar att Systembolaget har börjat satsa lite me på öl likt dessa och vi har ju fått se lite olika brygder från Liefmans, Rodenbach och nu även denna passera! Mer sånt tack! Ichtegem är egentligen bara en label som bryggs på Brouwerij Strubbe i Belgien där man har sin Oud Bruin och sedan denna blendade Grand Cru. Men, Ichtegem är även staden där bryggeriet ligger och med sina flamländska brown ale's så är det inte så konstigt att dessa fått namnet från just staden där de är brygda. Ölen är en blend av 2-år gammal Oud Bruin och en lite nyare batch för att få en komplexitet med sötma och vinägersyra.


Ichtegem Grand Cru Cuvée 2008

Utseende: Mörkfärgad ekbrun vätska med dov blodröd nyans. Poröst skum med minimala bubblor och gräddig topp. 
Doft: Väldigt typiskt Belgisk i sin framtoning tycker jag med mörkare malt, choklad, vinösa bär och vinäger. Vinäger och karamell med en avslutande sötma med lite choklad. Inte lika vinägersyrlig som t.ex. Rodenbach utan mer förlåtande. Men det finns ändå ett bett där inne i kupan med vildjäst och funkiga trasor.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Lite lättare kropp med lite porös fyllighet. En torr, sur och syrlig, men även söt smak på samma gång. Känns lite vattnig med mörk karamell och körsbär i en saft med lite sur och torr finess först när man börjar undra när den ska falla in. Lite trätunna men det är ändå bataljen mellan sötma och torr syrlighet som virvlar omkring. Tycker dock smakerna är lite undanträngda och det är ingen direkt smak som etsar sig fast ens en kortare stund.

Betyg? – Bra(-). Tycker den är rätt trist. Den har lite av allt, men i en roddbåt där alla sitt ned och ingen vågar sticka ut. Likväl väldigt trevlig då den ändå har lite av det man gillar med dessa suröl även om det inte är någonting jag skulle bunkra. Men en bra inkörsport samtidigt som den är relativt prisvärd och funkar bra. Tycker texten på flaskan sammanfattar det väl ”läskande öl som har viss syrlighet, samt tydliga ektoner och restsötma”.

No comments:

Post a Comment