Friday, May 20, 2011

Trevligt besök på Amager Bryghus, Danmarks jänkare!


Redan någon vecka innan besök i Köpenhamn hade jag mailat Nörrebro, Amager och Mikkel för att se om det fanns möjlighet att träffas för en liten rundtur på deras bryggerier (i Mikkels fall på hans kontor). Tyvärr hann vi inte förbi Nörrebro som jag gärna hade besökt men Amager hann vi med. Amager Bryghus startade 2007 och med tanke på hur många diplom från bland annat Rate Beer de har på väggarna varav den senaste är för "Bästa bryggeri 2011" så är det imponerande hur snabbt de har börjat producera högklassig öl.  När vi besöker bryggeriet ute i ett industriområde i Amager just utanför Köpenhamn så känns det både stort och litet. De besitter en yta på 2000kvm så särskilt litet är det egentligen inte, men då räknar man även in de lagren som tvillingarna Mikkel (Mikkeller) och Jesper Bjergsö (Ewil Twin) har för sina båda importfirmor som ligger i lokalerna. 

Morten Valentin Lundsbak som tar emot oss är ena halvan av  bryggarlaget och ja, hela verksamheten. Han och Jacob Storm driver det hela själva sånär som på två något äldre personer som hjälper dem med buteljering och paketering. Vi går runt i deras lokaler och får se det lagringsrum där alla träfat ligger och  Morten berättar att det bland annat inhyser ett svenskt rödvinsfat med Hr. Fredriksen samt en tequilalagrad öl från Mikkel. Doften av trä och trälagring slår emot en och man hade kunnat stå där som ett barn i leksaksbutiken och titta på allt. Men vi går vidare och får se "humlerummet", ett avsiktligen relativt litet rum. Målet är att göra Amager till Europas bästa "humlebryggeri" inspirerad av USA's västkust och som del av det så sitter man inte på särskilt stora humlelager då man bara använder färsk humle i sina öl. Intressant och klokt vill jag säga.

Med 4 jästankar som är igång hela tiden och ett bryggverk som "bara" kan producera 100.000 liter om året varpå det blir rätt små mängder som kan exporteras. Men önskan är att kika på ett nytt bryggverk likt det Ölvisholt har uppe på Island och som i så fall skulle öka produktionen till det dubbla. Efterfrågan finns och så även viljan att producera mer av sin öl. Att killarna vill "utåt" är något man ser på deras samarbeten; man har gjort öl med både Goose Island och Port Brewing (Wookiee IPA) och nyligen bryggde man en öl med Mikkel och Cigar City. Den sista blev det bara 700 liter av och hela den samarbetsserie med öl som Mikkel, Cigar City och Amager har gjort är  främst tänkt till den danska ölfestivalen nästa vecka samt den inhemska marknaden. En öl som dock kommer till Sverige i juni är deras kaffeporter Colocoff, en russian imperial coffee porter som legat i 28 månader på ekfat från Colorado. 115.90:- kommer den att kosta den 15'e juni, kan rekomenderas!

Under besöket provar vi först Amager IPA, en IPA som jag tidigare tyckte var lite odefinierad då den kom till systembolaget. Men bra mycket färskare så känner man de amerikanska influenserna (den är inspirerad av west coast IPA's) och passionsfrukt och mango kommer igenom fint.

Steget upp från den är Wookiee IPA'n de gjorde med Port Brewing. En mild men ändå rejält smakrik IPA  med en exotisk fruktskål och en fint krypande beska. I samband med dessa IPA's så berättar Morten om sin syn på överbeska öl och säger att det egentligen är en bismak från att man har kokat humlen i för hög temperatur varpå de kottiga, riviga inslagen blir tydliga. Han ser det som en defekt och vill mer ha mildare och renare humlesmaker och det får man säga att han har lyckats med.

Sist ut är något riktigt trevligt. Man har tidigare gjort DIPA'n Rated XX men nu har man gjort en omgång XXX som vi får smaka ofiltrerat direkt från lagringsfatet. Mängder av mango, exotiska frukter, passionsfrukt och annat vevar runt i munnen med en bra bitterhet där torrhumlingen ännu inte hade gjorts. Kommer bli riktigt bra kan jag lova!

Medan vi låter Morten gå tillbaka till kontoret efter en riktigt trevlig pratstund med massa god öl så möter vi upp Mikkel som dykt upp. Mötet var lite i riskzonen då han först var hemma med sjukt barn. Men han har nu dykt upp och vi tar en liten pratstund med honom, men då han är lite stressad och vi inte vill störa för mycket så blev det ingen videointervju. Detsamma gällde med Morten, där snacket var oerhört intressant, men då det var lite avbrott då och då så vart det ingen videointervju där heller. Men efter att ha snackat lite med Mikkel så är det dags att röra oss vidare, men jag avslutar med att få en Mikkeller Single Hop Challange 2011 Citra signerad som kommer lottas ut framöver. På vägen ut möter vi även den (elaka?) tvillingen Jesper vars lager ligger just bredvid. Vi tjötar på lite med honom och får en Evil Twin Disco Beer som jag dock inte  hann be att få signerad innan vi måste rusa iväg till Ölbutikken. Men ja. Hur avslutar man detta? Morten, Jacob, Mikkel och Jesper var alla bra hyggliga grabbar som gärna pratade om öl och vad dem pysslar med och jag hoppas vi får se mer av Amagers öl i Sverige snart!

No comments:

Post a Comment